Program

Main Track

11:00 Otvorenie podujatia

Privítanie účastníkov, organizačné pokyny a predstavanie programu.

11:15 Výukové stavebnice, nebo aktuálně využívané systémy pro výuku elektroniky a robotiky

Prednášajúci: Jiří Hrbáček (video) (prezentácia)

Ukážeme si, jaké systémy a proč využívat ve výuce a vývoji systémů elektroniky a robotiky. Proč a kdy programovat tyto systémy v assembleru a kdy lze využít vyšší programovací jazyky. Budeme se soustředit hlavně na systémy pracující v reálném čase.

Picaxe stavebnice roboti

11:45 Internet vecí nie je len o "veciach"

Prednášajúci: Marek Láni (video) (prezentácia)

V rámci prezentácie si predstavíme technológie umožňujúce tvorbu komplexných produkčných IoT riešení. Okrem samotných zariadení a ich nadstavbového softvérového vybavenia sa zameriame aj na cloudové služby umožňujúce implementáciu komplexných IoT riešení zahŕňajúcich automatický zber dát zo senzorov, analýzu a vizualizáciu dát a automatizáciu celého riešenia, vyplývajúcu z výsledkov spracovania dát.

IoT cloudové služby vizualizácia analytika

12:15 Do you Mu?

Prednášajúci: Mirek Biňas (video) (prezentácia)

Vychádzajúca legenda na poli jednoduchých editorov jazyka Python s názvom Mu bola vydaná v alfa verzii 1.1. V tejto prednáške vám predstavím možnosti tohto editora, ako aj novinky v pripravovanej novej verzii.

Python micropython editor Minecraft ESP32 BBC micro:bit Edu

12:35 Prestávka

12:50 ESP8266 + MQTT = IoT

Prednášajúci: Tomáš Lörinc (video) (prezentácia)

Hello world ste zvládli, ale na IoT zariadenie to nestačí, chce to konektivitu. No dobre, ale ako? Daj tam MQTT! To čo je? Veď si to vygoogli… Ak ste sa ocilti v podobnej konverzácii, táto prednáška je presne pre Vás. Dozviete sa, ako implementovať konektivitu v prostredí Arduino a vytvoriť tak IoT zariadenie Zistíte, aký je rozdiel medzi REST a MQTT, či použiť WiFi, BLE, GSM, Loru, Sigfox, NB-IoT, alebo čakať na 5G sieť a mnoho ďalšieho. Súčasťou prednášky bude aj demonštrácia nízkej latencie MQTT protokolu na bezdrôtovom autíčku riadenom cez WiFi.

MQTT ESP8266 IoT REST Arduino Edu

13:20 Digitálne zbernice a ich aplikácie v praxi

Prednášajúci: Marek Petrinec (video) (prezentácia)

Každý, kto už pracoval s mikroprocesormi, riešil problém s výberom komunikačnej zbernice. Vo svojej prednáške/diskusii budem riešiť aplikácie rôznych zberníc pri modelovaní rôznych požiadaviek na funkcionalitu.

DIY IoT Edu

13:50 PlatformIO: Namakané Arduino IDE

Prednášajúci: Vladimír Záhradník (video) (prezentácia)

S vývojovým prostredím Arduino IDE sa stretol asi každý, kto s Arduinom prišiel do kontaktu. Toto prostredie funguje, ale ani zďaleka nie je dokonalé. Predstavím vám PlatformIO. Prostredie, ktoré dokáže Arduino IDE úplne nahradiť a vašu prácu vám zjednoduší.

Arduino PlatformIO editor C

14:10 Prestávka

15:00 Ako hacknúť (susedov) bezdrôtový zvonček

Prednášajúci: Matúš Čopík (video)

Porozprávam vám o bezdrôtovej komunikácie v ISM pásmach, integrovaných enkóderoch/dekóderoch, a o bezpečnosti. O dpočúvaní bezdrôtovej komunikácie cez RTL-SDR prijímač. Ukážem vám názornú ukážku tzv. Replay Attack-u na bezdrôtovom zvončeku.

ISM pásmo bezpečnosť odpočúvanie Replay Attack

15:30 Vizuálne programovanie pomocou NodeRED

Prednášajúci: Martin Homoľa (video)

Príď sa pozrieť, ako sa dá rýchlo a jednoducho vytvoriť prototyp riešenia pomocou NodeRED a vizuálneho programovania – písanie obmedzíme na minimum. Namiesto toho budeme používať rôzne obdĺžniky, ktoré budeme spájať čiarami.

DIY Arduino Raspberry PI IoT Edu

16:00 Wyliodrin STUDIO - Simple IDE for the Raspberry Pi

Prednášajúci: Alexandru Radovici (video)

Wyliodrin STUDIO is an open source web-based editor for Raspberry Pi prototyping. At this presentation we aim to outline the main features of the platform and how to get started with programming your Raspberry Pi device with a few simple clicks.

DIY Raspberry PI IoT

16:30 Záver

A čo ďalej? Čo nás čaká najbližšie? O čom bude Namakaný deň 2020?

17:10 Áfterpárty?

Neplánovaná a ďalej neorganizovaná súčasť podujatia. Ale možnosť ísť si sadnúť k jednému stolu na pizzu a kofolu do blízkeho podniku a neformálne pokecať o otázkach života, vesmíru a vôbec za to stojí.

pivo kofola pizza DIY

DIY Track

12:50 3D snímanie polohy

Prednášajúci: Peter Bariš (video)

Cieľom práce je návrh kapacitného snímač polohy, ktorý by snímal polohu objektu v uzavretom priestore v troch rozmeroch. Projekt je realizovaný pomocou Arduina predávajúceho dáta o polohe do počítača, v ktorom sa dáta spracujú a graficky znázornia na obrazovke.

Arduino

13:05 Autíčko riadené smartfónom pomocou Arduina

Prednášajúci: Dávid Tokarčík (video)

Autíčko s Arduinom ovládané pomocou smartfónu.

Arduino

13:20 Kamerový slider na tvorbu timelapsov

Prednášajúci: Marek Kraus (video)

Kamerový slider vytvorený pomocou bežné dostupných veci, 3D tlačiarne a Arduina (ESP32).

Arduino ESP32

13:35 Arduino Quadcopter alebo Ako si zostrojiť vlastného drona

Prednášajúci: Martin Elexa, Marek Málik, Ján Cihaj (video)

Chceli by ste si zostrojiť vlastného drona? Martin, Marek a Jano sú žiaci SOŠ technickej v Rožňave a ukážu vám funkčný model Arduino Quadcopter (dron), ktorý je diaľkovo ovládaný prostredníctvom RC vysielača s využitím ovládacieho programu Arduino.IDE na platforme Arduino Uno s mikroprocesorom Atmega 328P. Prácu už prezentovali na viacerých miestach, napr. na krajskom kole SOČ v Košiciach.

Arduino

13:50 Spojená škola Nižná - o krok ďalej

Prednášajúci: Jozef Klus (video) (prezentácia)

Minulý rok som prezentoval prvé kroky vo svete mikropočítačov na našej škole. Dnes by som chcel podať správu, kam sme sa za rok posunuli. Nie je to len o vyučovaní, ale je to aj niekoľko mimoškolských aktivít, ktoré prinášajú prvé úspechy. Postavili sme laserovú gravírovačku, sférický ploter, rozbehli sme projekt humanoidného robota podľa projektu InMoov, vyvinuli sme už aj vlastné projekty a máme ďalšie plány. Moju prednášku doplní kolega Martin, ktorý robí so študentami projekty s Arduinom na odbornej praxi.

Arduino Edu

14:15 Prestávka

15:00 Prúdová slučka 4-20mA pre makačov

Prednášajúci: Róbert Juraj Zima (video)

V dnešnej dobe sa stále viac a viac rozpráva o rôznych bezdrôtových komunikačných štandardoch. V praxi, hlavne v automatizačnom priemysle, sa už desiatky rokov na komunikáciu používa niečo oveľa spoľahlivejšie a jednoduchšie - prúdová slučka. Tá predstavuje alternatívu, ktorú môže vo svojich projektoch využiť nejeden makač hlavne tam, kde bezdrôtové senzory s batériami predstavujú obmedzenie. Touto prednáškou sa pokúsime ukázať v čom spočíva výhoda takéhoto riešenia, či už v prostredí makačov, ale aj profesionálov.

prúdová slučka

15:30 Laserová gravírovačka - CNC stroj riadený Arduinom

Prednášajúci: Miroslav Turčák, Michal Škrabek (video)

Predstavenie výsledkov študentskej práce v rámci SOČ.

Arduino CNC

15:45 MiniWoodPi alebo Ako si zostrojiť vlastný drevený notebook

Prednášajúci: Matúš Bujňák (video)

Chceli by ste si zostrojiť vlastný notebook z dreva? Matúš je žiakom Technickej akadémie v Spišskej Novej Vsi a ukáže vám, ako sa dá zhotoviť vlastný ekologický notebook - notebook z dreva na báze Raspberry Pi. Prácu už prezentoval na viacerých miestach, napr. na krajskom kole SOČ v Košiciach.

Raspberry Pi

16:00 Ako si zostrojiť vlastné Arduino bezpečnostné dvere

Prednášajúci: Samuel Gregorovič (video)

Ukážeme si, ako zostrojiť bezpečnostné dvere - centrálny prístupový systém postavený na Adruine. Ak máš 2ks Arduino Uno, 2x RFID čítačku, 2x klávesnicu (4x4 znaky), 2x LCD display, čítačku SD kariet, reproduktor, servo motorček, zopár LEDiek a veľa kabeláže, na tejto prednáške uvidíš, že to nie je až také komplikované, ako sa zdá :) Ide o študentský projekt zo zimného semestra 2018/19 z predmetu Architektúry počítačových systémov.

Arduino

16:15 Záver

Ukončenie tejto časti.

Namakaný deň 2019 podporili tieto namakané spoločnosti a má týchto namakaných partnerov:

Namakaný deň 2019 má týchto namakaných mediálnych partnerov: